Vanliga frågor

Vilka är fördelarna med infraröd värme?

Medan traditionella konvektionsvärmesystem, såsom vanliga element och luftvärmepumpar, värmer luften i ett rum, riktar infraröd värme sig mot de föremål som värmestrålarna träffar. När dessa föremål blir varma reflekterar de värme tillbaka in i rummet. Detta gör infraröd värme till en effektiv och kostnadseffektiv lösning. Med infravärme är det inte bara väggar och golv som blir varma; även föremål i rummet, som handfat, toalettstolar och speglar, kan bli lika varma som temperaturen du ställer in på termostaten. När infraröd värme har värmt upp föremålen stängs den av och låter föremålen värma upp rummet. Detta resulterar i minskad energiförbrukning och kostnadsbesparingar. Förutom kostnadsbesparingar ger infrarödvärme även ett behagligare inomhusklimat. Jämfört med traditionella värmesystem minskar det luftturbulens, damm bildning och hjälper till att bevara luftfuktigheten, på grund av att infraröd värme torka inte ut vattenmolekylerna i luften vilket gör luftfuktaren överflödig. Sammantaget är infraröd uppvärmning ett utmärkt alternativ för de som söker en effektiv, ekonomisk och behaglig lösning.

Vilka är fördelarna med eco2heat® IR värmare?

eco2heat® IR värmare verkar med en våglängd på 10 000 nanometer, så kallade långvågiga infraröda vågor. Tack vare vår patenterade teknologi kan vi uppnå denna våglängd med mindre effekt och hålla en låg yttemperatur på endast 60-85 grader Celsius. Jämfört med andra liknande värmesystem på marknaden är eco2heat® IR värmare upp till tre gånger effektivare och har en extremt låg energiförbrukning. Dessutom är de helt underhållsfria, vilket ger en problemfri lösning för uppvärmning. Med vår teknologi kan du dra nytta av en uppvärmning som kräver mindre energi och är kostnadseffektiv.

Kan man byta från direktverkande el till eco2heat® IR värmare?

eco2heat® IR värmare går på el och är därför lätta att byta till. Jämfört med traditionella elradiatorer, kan eco2heat® IR värmare spara upp till 80% energikostnad.

Är eco2heat® IR värmare en hållbar och klimatsmart lösning?

eco2heat® IR värmare är inte bara hållbara utan också klimatsmarta. Jämfört med traditionella värmesystem som elradiatorer eller elektrisk golvvärme kan eco2heats® IR värmare förbruka upp till 80 % mindre el, vilket resulterar i betydande energi- och kostnadsbesparingar. Även om pellets- gas- eller oljepannor bara förbrukar en fjärdedel av den elektricitet som krävs för en eco2heat® IR värmare, är kostnaderna för bränslet extremt höga, vilket gör att kostnaderna för uppvärmning i slutändan är högre för konventionella värmesystem. Dessutom beror det på vilket bränsle som används för de ger olika höga koldioxidavtryck.

Vad är infraröd värme?

Den i särklass billigaste, renaste och mest miljövänliga värmen är eco2heat® IR värmare i kombination med förnybara energikällor som solceller. Med denna lösning kan du avsevärt minska din energiförbrukning och koldioxidavtryck, samtidigt som du sparar pengar på din energiräkning.

Infrarött är en typ av ljus som människor har kategoriserat baserat på dess längre våglängder och lägre frekvenser jämfört med synligt ljus. Den täcker ett brett spektrum av frekvenser som är cirka 10 och en halv oktav breda. Men all infraröd strålning har inte samma egenskaper. Vissa delar av spektrumet har unika egenskaper, medan andra kan vara helt olika.

Infraröd värme liknar värmen som produceras av solen, eftersom den består av elektromagnetiska vågor. eco2heat® IR värmare genererar en specifik typ av infraröd värme som kallas långvågig infraröd C-strålning av 10 000Nm. Till skillnad från andra typer av strålning absorberas infraröd C-strålning endast på hudens yta och har inga skadliga effekter på människor. Faktum är att forskning visar att det har positiva egenskaper för både människor, djur och andra biologiska material.

Jämfört med de flesta andra värmekällor tycker människor i allmänhet att infraröd värme är behagligare. Det beror på att det är en specifik ljusfrekvens som värmer upp människor och föremål i stället för att värma upp luften omkring oss.

Hur placerar man bäst eco2heat® IR värmare?

Vi rekommenderar att hänga eller placera eco2heat® IR värmare, om möjligt, på en höjd av 20 cm över marken för att uppnå bästa effekt av strålning och konvektionsvärme. eco2heat® IR värmare kan med konvektionsvärme också värma luften so en lägre placering säkerställer bättre luftflöde. Med fördel kan man placera eco2heat® IR värmare under fönster för att motverka kallras. Men om det inte finns något annat alternativ kan den placeras högre upp på väggen, eller i taket till exempel, vilket också är möjligt men det kan leda till lägre effektivitet.

Är ett infrarött värmesystem en komplett värmelösning?

eco2heat® IR värmare kan fungera som ett oberoende, fullfjädrat
värmesystem. Det är dock nödvändigt att noggrant beräkna antalet IR värmare som krävs för varje rum för att uppnå bästa värmeeffekt. Dessutom kan eco2heat® IR värmare också fungera som en kompletterande värmekälla i kombination med andra värmesystem som luftvärmepump, pellets, olja, gas eller fjärrvärme.

Fungerar eco2heat® IR värmare i gamla hus?

Husets ålder är inte avgörande för hur bra effekt man kan uppnå med hjälp av infraröd värme, dock spelar isoleringen en väsentlig roll. Om du har fuktskadade väggar kan uppvärmningen ta längre tid då den infraröda värmen torkar ut fukt innan värmen får full
effekt.

Hur många eco2heat® IR värmare behöver man i ett rum?

Antal och dimension av eco2heat IR värmare som krävs beror på varje rums värmebehov. Detta beror i sin tur på storlek och förutsättning i det aktuella rummet (isolering, väggar, golv etc.) samt de allmänna klimatförhållandena och på önskad temperatur. Ett riktvärde för ett hus med ”normal isolering” är ca 45 Watt per m2. Om du är intresserad gör vi en exakt kalkyl utifrån dina specifika behov, kostnadsfritt och utan bindande avtal. Se över dina individuella behov.

- kalkylator

 

Finns det diskreta eco2heat® IR värmare?

Ja, eco2heat® IR Inbyggd värmare kan monteras snyggt synlig eller helt osynlig.

Kan jag använda eco2heat® IR värmare i uterummet eller på terrassen?

eco2heat® IR värmare lämpar sig perfekt som uppvärmning i uterummet, men energiförbrukningen och känslan av värme är ganska beroende av isoleringen i rummet och kan därför kräva mer energi än vad som krävs inomhus.

Kan jag använda eco2heat® IR värmaren i badrummet?

Ja, tack vare de infraröda vågorna är eco2heat® IR värmare perfekta för badrummet, eftersom de hjälper till att hålla väggar och golv torra utan att luftkvaliteten försämras. En annan fördel är att när eco2heat IR spegel värmare används så immar inte spegeln igen så du kan raka dig eller sminka dig direkt efter badet.

Vilken är rekommenderad temperatur för eco2heat® IR värmare?

Vi rekommenderar att hålla en temperatur på 19–20 grader Celsius med vårt värmesystem. Studier visar att infraröd värme upplevs vara 1–2 grader Celsius varmare än vanlig konvektionsvärme. Om du vill höja temperaturen, tänk på att som en allmän tumregel för alla värmesystem så ökar energiförbrukningen med cirka 8–15% för varje grad Celsius temperaturhöjning.

Hjälper eco2heat® IR värmaren mot kalla golv?

Eftersom värmen från de infraröda vågorna värmer föremålen och ytorna i rummet kan du få behagligt varma golv. Du slipper också draget på fötterna, eftersom den termodynamisk effekten försvinner när de infraröda vågorna inte påverkar luftens temperatur på samma sätt som vid traditionell konvektionsvärme.

Försvinner infraröd värme ut genom fönstren?

När det gäller glas passerar endast vissa infraröda strålar genom det och detta är helt beroende av typen av glas för treglasfönster håller värme bättre än tvåglasfönster. Värmen från eco2heat IR värmare reflekteras tillbaka av fönstret, eftersom vår patenterade teknologi uppnår den långvågiga infraröda strålningen på 10 000
nanometer. Därför håller de flesta fönster värmen kvar i rummet. Energibesparingen är därför mer beroende av husets isolering än storleken eller antalet fönster.

Är eco2heat® IR värmarna så varma att man kan bränna sig på dem?

Alla eco2heat® IR värmare är certifierade och testade, därför finns det minimal eller ingen risk att bränna sig. Maximal yttemperatur är 60-85°C. Endast vid en temperatur över 125°C skulle det finnas risk för brännskador. Därför utgör eco2heat® IR värmare också minimal risk för djur och barn.

Hur lång är garantin för eco2heat® IR värmaren

Våra eco2heat® infravärmare levereras med 3 års garanti. Det är värt att notera att den första prototypen, som nu är över 15 år gammal, fortfarande fungerar felfritt än idag.

Har eco2heat® IR värmare hög förbrukning?

Sett till årliga uppvärmningskostnader är eco2heat® infraröda värmesystem bland de mest kostnadseffektiva värmesystemen på marknaden. Den årliga kostnaden för uppvärmning beror främst på rådande klimat (temperatur under dagen), förhållandena i byggnaden (isolering), önskad inomhustemperatur och elpris. För exakta beräkningar av vad kostnaderna skulle bli för just ditt hus, kontakta oss för en kostnadsfri kalkyl eller beräkna dina individuella kostnader här. här.

Vilka andra kostnader kan uppstå?

Till skillnad från när konventionella konvektionsvärmesystem används tillkommer inga merkostnader såsom kostnader för pumpar, underhållskostnader, kostnader för sotning, rörbyten etc. Du får därmed en mycket kostnadseffektiv och användarvänlig lösning vid användning eco2heat® IR värmare.

Kan man montera eco2heat® IR värmare själv?

Montering av eco2het® IR värmare kan man göra själv om man är
händig och tekniskt begåvad. IR värmare monteras med medföljande fäste som man skruvar fast med några skruvar.

Hur styr man eco2heat® IR värmare?

Det finns inga termostater eller andra elektroniska delar i själva eco2heat® IR värmare. Den främsta anledningen till att eco2heat® IR värmare inte har en inbyggd termostat är att det medför en betydligt längre. Om termostaten hade varit inbyggd och den råkade gå sönder skulle hela infraröda värmaren sluta fungera. Vi vill säkerställa att du har glädje av dina eco2heat® IR värmare under lång tid. eco2heat® erbjuder därför en mängd olika styrsystem, från enkla plugin-termostater till internet kompatibla styrsystem som gör att du kan fjärrstyra dina eco2heat® IR värmare via Internet eller mobiltelefon från vilken plats som helst i världen. Detta gör det möjligt att styra värmen med en termostat kopplad till IR värmare i varje rum. På så vis ser du elförbrukningen i detalj, samtidigt som du reglerar värmen efter behov.

Hur kontrollerar man yttemperaturen på eco2heat® IR värmare?

Yttemperaturen kan inte kontrolleras. När våra eco2heat® IR värmare aktiveras så når de en yttemperatur på ca. 60-85°C beroende på modell.

Kan man placera föremål framför eco2heat® IR värmare?

I allmänhet rekommenderar vi att inga föremål blockerar eco2heat® IR värmare. Det är bäst att placera eco2heat® IR värmare på ett sätt som gör att de infraröda strålarna kan spridas på bästa möjliga sätt.

Vi förstår att det i vissa fall kan vara nödvändigt att ha föremål som soffor framför eco2heat® IR värmare. I sådana fall rekommenderar vi att den IR inte täcks helt utan att du lämnar lite utrymme mellan objektet och eco2heat® IR värmare för att möjliggöra korrekt luftcirkulation och konvektions värme. Detta kommer att bidra till att öka effekten av eco2heat® värmare.

Kan man installera eco2heat® IR värmare i tak?

Även om det är möjligt att hänga upp eco2heat® IR värmare i tak, rekommenderar vi att man monterar den om möjligt på vägg. Anledningen till detta är att den värme som genereras av eco2heat® IR värmare nyttjas bäst när den placeras horisontellt, eftersom det möjliggör den bästa värmefördelningen i hela rummet. Om montering på vägg inte är ett alternativ på grund av begränsat utrymme kan montering i tak göras. Det är dock viktigt att tänka på att monteringens plats kan påverka effekten av eco2heat® IR värmare eftersom värmen kommer att riktas nedåt i stället för horisontellt.